Tradicionalni slovenski medeni zajtrk

Pred desetimi leti smo slovenski čebelarji pričeli z »medenim« zajtrkom, ki je sedaj osrednji projekt promocije Slovenske hrane! ČZS je predlagala vseslovenski »projekt« Tradicionalni Slovenski zajtrk in kasneje je Vlada RS na pobudo ČZS razglasila Dan Slovenske hrane. »Pred desetimi leti si nihče ni upal predstavljati, da bo postal to osrednji vse slovenski projekt promocije slovenske hrane. Še več, čebelarji projekt širimo izven naših meja. Vsi nam priznavajo, da gre za odličen projekt in da smo pobudniki tega čebelarji, na kar smo lahko upravičeno ponosni!« je ob letošnjem medenem prazniku poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Kot vsako leto smo se tudi v letu 2016, 18.11. udeležili že 10. jubilejnega slovenskega zajtrka. Dobrodelna vseslovenska akcija pod vodstvom ČZS je potekala v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji.

Sodelovali smo v vrtcih in šolah na  Muljavi (Kovačič, Kralj), Krki (Volaj), Zagradcu (Mandelj in Rošelj) ter v šoli v Ambrusu Miklič. Res je bil čudovit dan. Rajali smo ob posnetkih »Kranjske sivke« s Čuki, se sladkali, da se je med cedil okoli ust.

Naši malčki in šolarji so nas zasuli z vprašanji. Presenečeni smo ugotavljali, da že dobro poznajo skrivnosti čebeljega življenja in zdrave prehrane.

Zdrava hrana od sadja pa do medu naj bo prisotna vse leto in vsak dan na mizi še posebej naših mladostnikov. Na to moramo misliti vsi od staršev, vzgojiteljev do otrok ne samo ob tovrstnih dogodkih.

Ne smemo pa pozabiti, da so k temu bistveno pripomogle tudi vzgojiteljice in učiteljice v vrtcih in šolah. Skupaj z malčki in šolarji so ustvarili čudovito vzdušje, ko so nas pričakali v čebeljih kostumih in okrašenih prostorih polnih risbic čebeljih motivov ter cvetličnih podob iz narave.

Ob zaključku smo točno ob 10 uri vsi skupaj zapeli priljubljeno Slakovo pesem Čebelar pred učnim čebelnjakom na Krki. S tem smo sodelovali v najštevilčnejšem pevskem zboru, skupaj preko 40 tisoč šolarjev in cicibanov iz vrtca.

Za sodelovanje smo od ČZS prejeli zahvalo, prejele so jih tudi šole in vrtci, ki so sodelovali. Brezplačno smo darovali več kilogramov medu.mz mz2

Dodaj odgovor