Poslikava panjskih končnic

Slikarska delavnica na čebelarskem krožku

Vsak ponedeljek poteka v krški podružnični osnovni šoli čebelarski krožek. V ponedeljek 16.3.2015 je bilo še posebej zanimivo in živahno. Nismo spoznavali skrivnosti čebel kot običajno, temveč imeli slikarsko delavnico. Slikali pa naj ne bi kar koli, lotili smo se posebnosti slovenskih čebelarjev in slikali panjske končnice.

Sam sem opisal nekaj zgodovine o panjskih končnicah, ki so na naših tleh nastajale že v 18. stoletju kot lep okras starih čebelnjakov.

Napotke za slikanje je našim malim krožkarjem, učencem OŠ Stična, PŠ Krka, posredovala prijetna somentorica krožka učiteljica Mateja Jere Grmek, ki je pripravila tudi barve, čopiče, in drugo slikarsko opremo.

pk1Za veliko presenečenje vseh malih slikarjev je poskrbel naš priznani slikar France Slana, ki se je z veseljem udeležil slikarske delavnice. Kar nekaj krožkarjev ga je že na vhodnih vratih spoznalo in navdušeno pozdravilo. Poleg napotkov pri iskanju pravih barv, vseh mogočih motivov in poslikavi ozadij, je budno spremljal napredovanje v slikanju vsakega krožkarja in nastajanje barvite panjske končnice. Na marsikateri nastajajoči panjski končnici je ostal tudi odtis poteze čopiča našega slikarskega somentorja.

Med slikanjem raznovrstnih motivov, ki so si jih zamislili naši krožkarji, od 1. do 7. razreda jih je bilo kar dvajset, je vladalo nepopisno veselje in razposajeno vzdušje.

V treh urah napornega ustvarjanja so nastajali zanimivi motivi: od pisanih panjev, barvitih rožic in dreves do humornih prikazov debelušnih čebelarjev, lovca, ki strelja čebelo, čebelo, ki dopustuje na morju in še mnogo drugih zanimivih podob.

Dodatno veliko vrednost našim umetninam pomenijo nalepke narejene za vsakega krožkarja in vsako panjsko končnico, ki so jo naslikali, ker jo je lastnoročno podpisal naš priznani slikar, ki tudi sam ustvarja v neposredni bližini šole.

Unikatne panjske končnice bodo najprej predstavljene na šolski razstavi, nato pa bodo krasile stalno razstavo v čebelarskem kotičku Turistično informativnega centra na Krki, kjer bodo domovala krška društva in jih bodo lahko izletniki, ki ga bodo obiskali, tudi videli in občudovali.

Naši mladi krožkarji – slikarji, jih bodo lahko čez nekaj let, ko bodo že starejši, ponosno pokazali svojim prijateljem.

Najzanimivejše panjske končnice smo poslali na Čebelarsko zvezo Slovenije, ki razpisuje natečaj za najboljšo poslikavo panjske končnice. Nagrajeni panjski končnici Mance in Marka:

pk2ok3

Podelitev priznanj:

pk4

pk5

ČD Krka in Zagradec, Marjan Volaj

 

 

Dodaj odgovor