Otvoritev učnega čebelnjaka ČD Krka in Zagradec

Čebelarska dejavnost  je na prostorih sedanje občine Ivančna Gorica stara že stoletja, od najbolj znanih naj omenim le čebelarjenje v samostanu Stična, čebelarjenje barona Rotschitza, ki je v letu 1874 ustanavljal prvo čebelarsko šolo na Slovenskem v gradu Podsmreka in ne nazadnje je bilo l. 1907 na binkoštno nedeljo  ustanovljeno tudi naše ČD Krka na domačiji Magovac.

Na občinski praznik občine Ivančna Gorica dne 29. maja 2015 je župan Dušan Strnad v sklopu občinskega praznovanja otvoril učni čebelnjak. Slavnostna prireditev je potekala na Krki ob osnovni šoli, kjer je v neposredni soseščini na Čukovini tudi postavljen čebelnjak, kjer smo krška društva: turistično, kulturno, jamarsko, kajakaško in čebelarsko s pomočjo občine Ivančna Gorica postavili svoj center, kjer imamo svoje prostore in stalno razstavo ter načrtujemo tudi delovanje turistično informacijske pisarne. Otvoritve so se udeležili predstavniki ČZS, RČZ PPG in sosednjih čebelarskih društev ter seveda prijatelji in podporniki čebelarstva in ohranjanja čiste narave.

Župnik Burger Marko pa je blagoslovil učni čebelnjak, da bo še dolgo uspešno deloval.

Čebelnjak je postavljen na travniku za objektom v neposredni bližini šole v velikosti 4x4m. V notranjosti je pregrajen s stekleno steno, da so obiskovalci varni pri ogledu čebelnjaka.

V čebelnjaku je 16 AŽ panjev, načrtujemo pa še nekaj nakladnih panjev ter opazovalni panj. Posebnost čebelnjaka so poslikave panjev, ki so delo naših malih krožkarjev pod mentorstvom slikarja Franceta Slane.

Dodaj odgovor