Obisk ČZS na Krki

Delegacija Čebelarske zveze Slovenije, na čelu katere je bil predsednik Boštjan Noč, je obiskala našo občino. V okviru projekta »Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet«, želi delegacija ČZS v štirih mesecih obiskati vsa čebelarska društva v Sloveniji. Tako so 14.1. obiskali Čebelarsko društvo Krka – Zagradec, 22.1. pa so se srečali tudi s predstavniki ČD Stična.

 dsc_0012%2032

 

Srečanji sta potekali v organizaciji članov Čebelarskega društva Krka-Zagradec na Podružnični šoli Krka, v organizaciji članov čebelarjev iz sosednjega društva Stična pa v občinski sejni sobi. Predstavitve svetovnega dneva čebel so se udeležili, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, čebelarji obeh društev, šolarji, učitelji in ostali zainteresirani občani. Obisk na Krki so popestrili učenci Podružnične šole Krka z nekaj prisrčnimi pesmicami, izstopali so krožkarji čebelarskega krožka, ki so si odeli razpoznavne rumene majčke. Po uradnem delu srečanja so naši čebelarji vodstvu čebelarske zveze razkazali tudi društvene prostore in učni čebelnjak, ki je bil postavljen v lanskem letu, pri podružnični šoli na Krki.

Predsednik ČZS Boštjan Noč je v nagovoru opisal potek in cilj projekta, ki je plod naše slovenske čebelarske iniciative in zagotavlja, da se zavedamo pomena čebel, še posebej pa predstavlja promocijo čebelarstva. Pobuda slovenskih čebelarjev je, da 20. maj postane Svetovni dan čebel. To je dan na katerega se je leta 1734 rodil Anton Janša, ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva. Projekt je podprla cela vrsta vidnih posameznikov od politikov, gospodarstvenikov, športnikov in drugih znanih Slovencev. Predstavljen in podprt je bil že v našem parlamentu in pri Evropski komisiji v Bruslju. Svetovna čebelarska zveza je v lanskem letu na Apimondiji, srečanju čebelarjev iz vsega sveta, ki je bilo v Koreji ta projekt z navdušenjem podprla kar kaže, da je slovensko čebelarstvo v tujini zelo cenjeno. Svetovni dan naj bi se uradno razglasil v letu 2017 po potrditvi v Združenih narodih, kar naj bi bila le formalnost. Dosežek, ki je enkraten tudi za promocijo Slovenije, saj redkokatera ideja iz Slovenije prodre tako široko po svetu. Tuje čebelarske organizacije najbolj cenijo visoko higieno slovenskega čebelarstva, lepo urejene čebelnjake in kot je dejal Noč »lahko rečemo, da takega čebelarstva z dušo nima nihče na svetu« , slovenski medeni izdelki in med pa kakovostni ter na visokem nivoju. Predsednik se je ob tej priložnosti dotaknil tudi nedavne afere povezane z nakupi neregistriranih pripravkov za zatiranje varoje. Prepričan je, da je v ozadju zla namera nekoga, da se vrže slaba luč na slovensko čebelarstvo, saj doslej še nobena analiza ni pokazala, da bi bil sum o kakovosti našega medu upravičen. Ob zaključku je še pozval čebelarje, naj stopijo skupaj, saj bodo le združeni še naprej pridelovali kakovosten med.

Izvirno idejo in pobudo o Svetovnem dnevu čebel podpira tudi župan Dušan Strnad in občina Ivančna Gorica, ki je pred leti prejela tudi naziv Čebelam prijazna občina. Kot je še dejal župan, si želi da bo projekt uspel in bo s tem dano slovenskemu čebelarstvu v družbi tisto mesto, katero mu pripada.

Marjan Volaj

Dodaj odgovor