Teden slovenske hrane na tržnici v Ivančni Gorici

V soboto 16.11. se je naše Čebelarsko društvo Krka in Zagradec na povabilo Občine Ivančna Gorica pridružilo na sobotni tržnici. Tržnica je bila ta dan obogatena s stojnicami v duhu Tedna slovenske hrane, ki poudarja pomen vključevanja lokalno pridelanih in predelanih živil v našo prehrano in spodbuja našo samooskrbo. Na naši stojnici je bil poudarek na pomembnosti čebel in drugih opraševalcev. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašujejo 70-80% cvetov. Čebele se usmerijo na tisti vir kot je cvetni prah ali nektar, ki ga najbolj potrebujejo. Na stojnici je iz poučnih plakatov bilo vidno, da čebele oprašujejo 36% hruške, jabolka 38%, jagode 55%, češnje 67%, slive 72%, maline v 81%, to je samo nekaj izbranih poznanih od vrst. Zato smo prikazali tudi primerke tega sadja in proizvode, ki jih človek izdela iz surovin, ki so nastale na podlagi opraševanja kot so kruh, mleko, maslo in drugi. Seveda kot čebelarji nismo mogli mimo tega, da razstavimo tudi med naših čebel ter razne vrste drugih slovenskih medov in proizvodov iz medu. Medenjake so okušali tudi obiskovalci, ki jih je zanimala vsebina naše stojnice. Našo predstavitev pomembnosti čebel smo popestrili tudi z možnostjo nakupa cvetličnega in gozdnega medu našega čebelarja. Na stojnici se nam je pridružil župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in tudi čebelarji Čebelarskega društva Stična, ki skupno skrbimo za čebele v naši okolici, saj z našim delovanjem v teh hudih klimatskih spremembah skrbimo za preživetje čebel.

Marjan Volaj

Dodaj odgovor