Razstava čebelarskih krožkov v Hiši kranjske čebele v Višnji gori

V četrtek 18.maja je Zavod Prijetno domače v Hiši kranjske čebele v okviru praznovanja 6. Svetovnega dne čebel organiziral razstavo z naslovom » Na mladih svet stoji: čebelarski krožki se predstavijo«.

Razstavo sta otvorili Maja Lampret, direktorica Zavoda in Petra Pevnik Okorn zadolžena za pripravo razstave. Nagovoru udeležencem sva bila povabljena tudi Marjan Volaj in Anton Kastelic, predsednika Čebelarskih društev Krka in Zagradec ter Stične. Strnila sva nekaj vtisov iz delovanja krožkov in pomembnosti čebelarstva za okolje.

V Zavodu Prijetno domače so pripravili lepa darilca, ki so bila podeljena našim tekmovalcem z obeh šol, prejemnikom srebrnih in bronastih priznanj na slovenskem tekmovanju mladih čebelarjev, ki je bilo maja v Zagorju ob Savi.

Sledil je kulturni program z izvedbo risane predstavitve življenja čebel -kamišibaj, ki sta jo izvedli krožkarki OŠ Zagradec. V nadaljevanju pa je učenka OŠ Stična igrala na klavirju, učenec pa nekaj skladbic na harmoniki. Sledil je ogled razstave v kavarnici hiše.

Razstavne eksponate so predstavljali izdelki krožkarjev iz OŠ Zagradec PŠ Krka ter OŠ Stična PŠ Višnja gora.

Izdelki, ki so jih predstavili so bili izdelani na delavnicah, ki potekajo v okviru čebelarskih krožkov. Prikazane so bile panjske končnice, kjer je sodeloval slikar France Slana in jih je poleg avtorjev poslikav podpisal tudi sam slikar. Med drugim so bili prikazani voščeni ulitki v obliki živalic in božičnih okraskov. Prikazane so bile tudi poslikave čebeljih motivov ter okvirčki s satovjem.

Po uradnem delu je sledilo druženje krožkarjev, učiteljev, mentorjev krožkov ter staršev, kjer smo si izmenjevali izkušnje in vtise z vodenja krožkov.

Za organizacijo predstavitve delovanja krožkov si zaposleni Hiše kranjske čebele zaslužijo vso pohvalo. Upamo, da bo predstavitev krožkov tudi v prihodnje.

Marjan Volaj

Dodaj odgovor