Tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije

V soboto, 6. 5. 2023, je na Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi potekalo 45. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije. Na tekmovanju  je OŠ Zagradec, PŠ Krka zastopalo 7 krožkarjev od 2 do 5 razreda. To so: Mija Hribar in Žan Kopač iz 2. razreda, Mija Blažič iz 4 . razreda in Matej Oblak ter Erazem Hočevar iz 5 razreda. Spremljala in vodila pa sva jih učiteljica Mateja Jere Grmek in mentor Marjan Volaj.

Na tekmovanje smo se intenzivno pripravljali skoraj dva meseca. Gradivo je obsegalo preko 150 vprašanj iz zgodovine prvih čebelarjev, biologije čebele, čebelarskega orodja, medovitih rastlin, vrste medu, bolezni in škodljivcev do shem kakovosti medu.

Z nestrpnostjo smo pričakovali dan tekmovanja. Pred šolo na Krki smo se zbrali ob 7.30. Nikoturs nas je s kombijem odpeljal v Zagorje ob Savi. Ob poti smo se ustavili še pri gradu Bogenšperk, kjer nam je učiteljica Mateja pojasnila nekaj o zgodovini gradu in njegovem, znanem za Slovence zelo pomembnem, baronu Janezu Vajkardu Valvasorju.

Ko smo prispeli v Zagorje, smo se pri vhodu v šolo registrirali, zajtrkovali in nato pohiteli na otvoritveno prireditev s pozdravnim nagovorom prirediteljev in kulturnim programom. Po uvodnem delu so tekmovalce razporedili v učilnice. Preverjanja znanja so bila v obliki kviza z več odgovori, kjer si moral določiti pravega. Po slikovnem gradivu medu in rastlin pa določiti pravilno vrsto. Nekaj vprašanj je bilo tudi opisnih. Po tekmovanju smo so se odpravili na kosilo.

Medtem, ko smo čakali na rezultate tekmovanja, smo si izmenjevali vtise s tekmovanja in primerjali naše odgovore na vprašanja. Udeležili smo se več zanimivih delavnic. Gradili smo mostove in stolpe, se kratkočasili s spominskimi kartami ali se igrali s kockami. Prijetne igrice so prehitro minile in če ne bi napočil čas razglasitve rezultatov, bi še kar naprej vztrajali v domiselnih in razburljivih izzivih.

Na sklepni razglasitvi so imenovali le najboljše z zlatim priznanjem. Kar malo so se nam povesili noski, ker nismo bili med njimi. Tolažili smo se, da je važno sodelovati, se družiti še z drugimi krožkarji in se prijetno zabavati.

A sledilo je veliko presenečenje, ko so bili objavljeni vsi rezultati. Saj sta obe Miji dosegli srebrno priznanje, Matej pa za povrhu še bronasto. Ustavili smo se v prvi slaščičarni in se nagradili s sladoledom. Na poti domov smo še nagajivo zapeli in se hecali ter seveda načrtovali osvojitev zlatega priznanja naslednje leto, ko bo tekmovanje v Pivki. Domov smo se vrnili ob petih popoldan.

 

Marjan Volaj

ČD Krka in Zagradec

 

Dodaj odgovor