Odkritje obeležja kranjski sivki v Višnji Gori

Dne 18.5.2018 je bil za vse nas velik praznik. Občina Ivančna Gorica je realizirala prvi korak v izvedbi projekta postavitve Doma kranjske čebele v Višnji gori. Slavnostno je bilo odkrito obeležje kranjski sivki na starem trgu ob stari šoli. Ni naključje, da Občina Ivančna gorica na iniciativo ČZS vodi ta projekt, saj je tu zibelka naše avtohtone kranjske čebele – sivke.
Opisal jo je že pred skoraj 150 leti baron Rotschitz, ki je deloval v gradu Podsmreka v neposredni bližini Višnje gore.
Dogodka se je udeležila vrsta uglednih gostov od predsednika svetovne čebelarske zveze, ministra za kmetijstvo RS, predsednika ČZS in našega župana, ki je opisal načrte za postavitev Doma kranjske čebele v obnovljeni stari šoli. Pridobitev bo v prid ne samo čebelarjem, temveč tudi za širitev turistične ponudbe Višnje gore saj se v objektu načrtuje postavitev čebelarskega muzeja in turističnih zmogljivosti, hostla in gostinskega objekta. Tu naj bi delovala tudi čebelarska akademija.
Stari trg je bil nabito poln ne samo krajanov Višnje gore, obiskovalcev iz bližnje in daljne okolice ter čebelarji iz vse Dolenjske.
Tudi naše društvo je aktivno sodelovalo na prireditvi. Postavili smo tri stojnice. Na prvi se je predstavilo naše društvo, na drugi so se predstavili naši krožkarji iz PŠ Krka, na tretji pa smo izvedli prodajo medu, degustacijo medenega piva in čilija z medom ter izdelavo zaščitnih oblek za čebelarje. Poleg gneče na stojnici, kjer se je degustiralo je bilo veliko zanimanja tudi na stojnici naših krožkarjev, ki so ponujali miniaturke panjskih končnic za prostovoljne prispevke. Skupaj smo zbrali  za preko 150 eur prostovoljnih prispevkov, ki jih bomo uporabili za še bolj zanimivo delovanje krožka.
Vrhunec dogodka pa je bilo odkritje veličastne skulpture kranjske sivke. Vztrajali smo do konca prireditve in se že v trdi temi skupaj s krožkarji slikali pri lepo osvetljenem obeležju.
Ponosni smo, da se pri nas podpira in razvija zavedanje o pomenu čebele in čebelarjenja in da tudi sami aktivno sodelujemo pri tem.
Marjan Volaj

Dodaj odgovor