Prvi svetovni dan čebel

Letošnji maj, ko je narava zacvetela v vsej svoji bujnosti in ko imajo naše čebele največ dela je bil zaznamovan s celo vrsto dogodkov povezanih s čebelarstvom. Od odkritja obeležja kranjski čebeli sivki v Višnji gori do svetovne čebelarske konference, svetovne ministrske konference o čebelah ter najodmevnejšega dogodka, praznovanja 1. svetovnega dneva čebel v Breznici na Gorenjskem.

Na obeh dogodkih v Višnji gori in Breznici smo sodelovali tudi čebelarji ČD Stična in ČD Krka – Zagradec. Skupaj smo se 20. maja udeležili prvega praznovanja svetovnega dneva čebel.

Odslej bo ves svet praznoval svetovni dan čebel in s tem bo to praznik vseh čebelarjev sveta. Dočakali smo razglasitev na rojstni dan čebelarja Antona Janše, ki je bil v svojem času svetovno znan čebelar in je na Dunajskem dvoru učil čebelarstvo. Na tem veličastnem dogodku nismo smeli manjkati, saj je pobuda za ta praznik prišla od slovenskih čebelarjev. Predlog je sprožila Čebelarska zveza Slovenije s predsednikom Nočem na čelu, podprla jo je slovenska vlada in evropska komisija. Na svetovnem čebelarskem kongresu Apimondiji v Koreji so jo podprli tudi vsi svetovni čebelarji, zato ni čudno, da so jo na Generalni skupščini Organizacije združenih narodov podprle vse države brez glasu proti, kar je za glasovanja v tej organizaciji enkraten dogodek.

Z razglasitvijo svetovnega dneva čebel bo ves svet začel razmišljati o pomenu in vlogi čebel ter zagotavljanju pogojev za preživetje čebel in s tem za preživetje človeka. Vsak človek si zasluži imeti vsak dan hrano, potreba po njej pa je vsak dan večja, njena pridelava pa je v veliki meri odvisna od opraševalcev od katerih je najpomembnejša medonosna čebela. Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja! Ta dan bo tudi opozorilni dan za zmanjševanje lakote v svetu in ohranjanje čistega okolja, saj je čebela pravi kazalnik čistosti okolja, ki prva zazna spremembe v njem. Cela onesnažena področja na svetu so ostala že brez čebel.

V Breznici na Gorenjskem se nas je zbralo nekaj tisoč slovenskih čebelarjev ter številni gostje iz tujine ter več kot 30 tujih vladnih delegacij. Impozanten je bil mimohod preko 130 praporščakov s praporji čebelarskih društev.

O pomenu čebel ter priznanju slovenskim čebelarjem za pobudo svetovnega dneva čebel so spregovorili poleg predsednika Boruta Pahorja tudi generalni direktor FAO, komisar EU za okolje, predsednik svetovnega čebelarskega kongresa, minister RS za kmetijstvo ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije, katerega najodmevnejša je bila izjava, da je zaradi svoje pomembnosti za človeka in okolje, kralj živali – čebela!

Marjan Volaj

Dodaj odgovor