Dan zemlje

Ivanška tržnica je bila v soboto 23.4.2016 v znamenju »dneva zemlje«.  Sodelovali smo tudi čebelarji obeh čebelarskih društev v naši občini, ČD Stična in ČD Krka in Zagradec, saj smo čebelarji zelo zainteresirani za čisto okolje. Čebelice in seveda čebelarjenje lahko delujejo le v čisti naravi z bujnim in zdravim rastlinjem, ki ga pomagajo opraševati tudi naše čebele. S tem pa zagotavljajo tudi do 80% večjo donosnost določenih vrst sadja in poljščin.

Poleg pridelave čebeljih proizvodov čebelarji v skrbi za okolje sadimo tudi vrsto medovitih rastlin od sadnega drevja do ajde, facelije in raznovrstnega cvetja. Trudimo se širiti zavedanja o pomembnosti čebelarjenja in ohranjanja čistega okolja. Čebelarski krožki, razstave, sejmi in tržnice pa so najlepša priložnost za to.

Čebelarji obeh društev smo na »dan zemlje« za obiskovalce naše tržnice pripravili cel kup promocijskega materiala o življenju čebel, čebeljih proizvodih in njihovih zdravilnih učinkih, o medovitih rastlinah in kulinaričnih posebnostih pri pripravi hrane in pijač z medenimi dodatki. Gonilni sili pri pripravi stojnice sta bili čebelarka Joži Pevec, ki je poskrbela za celo vrsto semen medovitih rastlin donatorjev Semenarne Ljubljana ter čebelarjev obeh društev ter Petra Pevnik Okorn, ki je poskrbela za raznovrstne sadike, ki jih je med prireditvijo sama in s pomočjo malih nadebudnih obiskovalcev tudi zasadila.

Obiskovalci so z veseljem sprejemali vzorce semen cvetja, sončnic, zvončnic, žametovk, ajde, facelije in drugih medovitih rastlin ter na tržnici v lončke posajenih ivanjščic ter z zanimanjem prisluhnili informacijam o koristnosti medovitih rastlin. Še najmanjši cicibani in šolarji so z veseljem stegovali ročice za semeni, ko so zvedeli, da bodo iz njih zrasle rožice za njihove mamice. Očetje in mame pa so posegali po prospektih medenih dobrot, ki posladkajo tudi naše medsebojne odnose.

Na koncu smo čebelarji z veseljem ugotavljali, da naš trud ni bil zaman saj so obiskovalci tržnice zadovoljni in s kakšno koristno informacijo bogatejši odhajali z naše stojnice ter se poslovili z malo širšim čebelarskim pozdravom: »naj cveti, naj medi in naj se cedi«!

dz

Dodaj odgovor