Medoviti vrt

mv4Ob učnem čebelnjaku smo načrtovali medoviti vrt. S tem bi ne samo našim čebelicam približali hrano, tudi našim krožkarjem bi približali naravno sožitje med čebelami in cvetjem. V okviru krožka bi spoznavali tudi celo vrsto medovitih rastlin in njihovo koristnost tudi za ljudi.

Poleg že zasajenega sadnega drevja na parceli pred učnim čebelnjakom je prvo drevesce posadil kar župan sam. Na medovitem vrtu je lipo zasadil župan občine Dušan Strnad v sklopu slovenski akciji ČZS in Medexa : »Človek posadi, čebela opraši« zasajanja medovitih rastlin v letu 2015. Županova lipa je sedaj že drugo leto ozelenela in že kar zrasla.

mv1 mv2

V nadaljevanju pa smo člani društva v več delovnih akcijah pripravili grede, ki smo jih ogradili z kostanjevimi debli in navozili zemljo. Prvih nekaj sadik medovitih rastlin smo kupili, več nam jih je brezplačno odstopila tudi domačinka iz Znojil. Zasadili smo preko 50 enoletnic in tudi trajnic.

mv3

V tem prvem letu pa je Čebelarska zveza Slovenije razpisala javni razpis s katerim bi donirali medovite rastline čebelarskim društvom v okviru katerih delujejo čebelarski krožki in imajo namen urediti medoviti vrt. Javili smo se na razpis in izpolnili zahtevane pogoje.

Po tem razpisu ČZS smo od vrtnarije Trajnice Golob-Klančič iz mv8Vitovelj pri Šempasu brezplačno prejeli 15 vrst medovitih trajnic, skupno 75 sadik.

mv6Skupno smo v medovitem vrtu imeli posajenih več kot sto medovitih sadik. Obseg rastlin pa je presegal naše laično znanje zato smo prve nasvete o sajenju pridobili kar od donatorja. Predlog je bil, da se sadijo v gručah glede na čas cvetenja. Glede na zahtevnost vzdrževanja in negovanja vrta, ki naj bi v vsej svoji raznovrstnosti zacvetel ravno ob našem jubileju smo letos  v naše vrste sprejeli poklicnega vrtnarja Rojc Štefana iz Malega Črnela. Novi član bo od nas sprejemal čebelarsko znanje, čebelarji in naši krožkarji pa spoznavali skrivnosti medovitih rastlin.mv9

Že za prvo delovno akcijo z našimi krožkarji načrtujemo označitev posamezne vrste. Dedek našega krožkarja nam je z veseljem prisluhnil in izrezljal lesene tablice z domačimi imeni rastlin.mv5

Naj medi!