Sodelovanje na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev

Slovenija je od 3. do 7. julija gostila 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki sta ga organizirali Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica in je potekalo v OŠ Stična.

V sklopu te prireditve smo člani Čebelarskega društva Krka in Zagradec sodelovali na otvoritveni slovesnosti s praporščakom in več našimi člani v slavnostnih čebelarskih oblekah, nekaj naših krožkarjev pa je nosilo tablice zastav tekmovalcev.

Trije naši člani so bili tudi sodniki na samem tekmovanju.

V sredo 5.7. pa smo v Čukovini pripravili razstavo s predstavitvijo delovanja našega čebelarskega krožka na OŠ Zagradec, podružnični šoli Krka, kjer od preko 80 učencev jih 24 sodeluje na krožku. Obiskalo nas je 67 spremljevalcev in mentorjev tekmovalcev, nato pa še preko 100 tekmovalcev, mladih čebelarjev iz 30 držav.

Najprej smo jim razkazali naš prvi učni čebelnjak v naši občini. Presenečeni so ga ogledovali in spoznavali, saj takšnih v njihovih okoljih ni. Tonček jim je navdušeno razkazoval vse posebnosti čebelnjaka in se dal celo popikati čebelam. Najbolj pogumni pa so celo pri bradi panja po vonju ugibali, kateri nektar medovite rastline prinašajo čebele v panj in prijemali gruče čebel, ki so visele z brad panjev, saj kranjska sivka slovi po svoji mirnosti.

Skoraj ni kotička, ki ga obiskovalci nebi posneli.

Nadaljevali smo z ogledom medovitega vrta in z opisom delovnih akcij, ki jih izvajajo krožkarji v čebelnjaku in v vrtu, kot so pregledovanje čebel, prelaganje, iskanje in označevanje matice, zdravljenje čebel in na vrtu pletje in spoznavanje medovitih rastlin.

V Čukovini, kjer so naši društveni prostori smo pripravili razstavo o dejavnosti čebelarskega krožka in izdelkih, ki so jih naredili na delavnicah.

Jaz in Danica, ki je prevajala, vprašanjem obiskovalcev kar nisva mogla slediti toliko jih je zanimalo kaj vse ustvarjajo naši krožkarji pri pouku in delavnicah.

V četrtek je potekala zaključna slovesnost v dvorani osnovne šole v Stični. Pred dvorano so bile postavljene stojnice. Na eni smo prodajali naše spominke, ki so bili po razpisu občine izbrani kot reprezentativni spominki občine. Še posebej so bili navdušeni s karticami z motivi panjskih končnic, kjer so na hrbtni strani v angleškem jeziku opisovale zgodbo poslikave. Najbolj so šle v promet tiste hudomušne z mlinom, ki spreminja stare v mlade, čebelarja, ki ga žena v samokolnici vozi iz gostilne in ostrenje ženskega jezika. Te so požele obilico komentarjev in smeha.

Pred stojnico pa so naše krožkarke s pomočjo učiteljice Mateje pripravile delavnico poslikave panjskih končnic. Še posebej je izstopala mala Mija, ki je v angleškem jeziku navduševala obiskovalce z opisovanjem krožkarskih posebnosti.

Obiskalo nas je veliko udeležencev tekmovanja, ki so s seboj odnesli naše spominke in še posebej lepe vtise in spomine na naše druženje.

Na koncu smo zelo ponosni, ker smo lahko predstavili čebelarski krožek toliko tujim čebelarjem iz celega sveta.

Marjan Volaj

Strokovna ekskurzija po Dolenjski

V soboto 10.junija 2023 smo v našem društvu organizirali strokovno ekskurzijo po Dolenjski. Povabljeni so bili vsi naši člani, naši krožkarji s starši in naši podporniki v delovnih akcijah. Udeležilo se nas je 19. Žal le peščica članov, čeprav je Tonček Markovič cel mesec organiziral izlet in po nekajkrat klical in vabil naše člane. Za vse napore pri organizaciji zasluži vse priznanje. Program je obsegal ogled jame v Kostanjevici na Krki, ogled samega mesta ter ogled Galerije Božidarja Jakca. Jama nas je presenetila s svojim bogatimi jamniškimi zakladi od kapnikov v vseh mogočih oblikah, jezerc in strmimi ozkimi prehodi v osrčje zemeljskih globin. Po Kostanjevici nas je vodila prijetna vodička Jana s celo vrsto zgodovinskih dejstev in posebnosti kraja, najmanjšega starega mesta. Izjemen pa je ogled Galerije Božidarja Jakca v bivšem samostanu s preko 230 oboki in največjim samostanskim dvoriščem v tem delu Evrope. Ogledali smo si čudovite skulpture kiparja Bolke in brezčasne stvaritve slikarja Kralja. Za ogled še preostalih razstavnih prostorov vrste umetnikov nam je zmanjkalo časa. Na čebelarsko temo smo si ogledali čebelnjak ČD Kostanjevica na Krki v neposredni bližini galerije. Ogledali smo si tudi čebelnjak z opremo za apiterapijo ČD novo mesto v Gabrju. Tu smo bili pogoščeni s okusno svinjsko pečenko. S čebelarji na čelu s predsednikom društva g. Kobetom smo prijetno pokramljali o njihovih in naših dosežkih in trenutnih hudih težavah zaradi pomankanja naravne hrane za čebele in nujnega krmljenja že cel mesec maj in začetek junija. Za gostoljubje se jim iskreno zahvaljujemo tudi s povabilom obiska pri nas na Krko. Na povratku smo si pod vodstvom Toneta Koželja ogledali še posestvo na Lanšprežu z znamenito cerkvico, kjer domuje Regijska čebelarska zveza Dolenjske. V cerkvici je predstavljena zgodovina dejavnosti patra Petra Pavla Glavarja, prvega učitelja čebelarstva in sadjarstva v slovenskem jeziku na Slovenskem v 18.stoletju, kar predstavlja zibelko čebelarstva pri nas. Ogledali smo si tudi novo postavljen čebelnjak ter vrsto nakladnih panjev. Tu so postavljeni tudi spominski kamni zaslužnih čebelarjev na Dolenjskem. Polni vtisov smo se v večernih urah zadovoljni vračali domov z zavedanjem, da naša Dolenjska skriva še veliko tudi neodkritih zakladov a večinoma jih iščemo povsod drugod. Ves izlet z ogledi, pogostitvijo in prevozom je po osebi stal le 30. Že na začetku poti pa smo vsem udeležencem ponudili nove majice našega društva za pičlih 10. Nekaj vtisov si lahko ogledate v priloženih posnetkih. Vabljeni tudi na izlet v naslednjem letu.

Naj medi! Marjan Volaj

 

Dan odprtih vrat

Dne 30. maja 2023 smo v okviru 8. Festivala Pekarna Mišmaš, ki je potekala na OŠ Zagradec, PŠ Krka priredili »Dan odprtih vrat«. V vabilu OŠ je bila najavljena predstavitev čebelarstva in delovanja čebelarskega krožka na šoli že uro pred samo prireditvijo v Družbenem centru na Krki. Dejavnost krožka in izdelkov, ki so jih na delavnicah naredili krožkarji sva Markovič in Volaj pripravila v našem učnem čebelnjaku. Obiskalo nas je kar nekaj staršev naših krožkarjev. S predstavitvijo smo morali kar pohiteti, da smo še ujeli začetek Festivala. Na Festivalu je OŠ Zagradec meni podelila »Zahvalo za dolgoletno podporo in pomoč pri izvedbi šolskih dejavnostih.« Ob prevzemu zahvale sem občinstvu predstavil delovanje krožka in nekaj iskric naših krožkarjev. Na oder sem povabil tudi naše krožkarje, ki so tekmovali na »Slovenskem tekmovanju mladih čebelarjev« v Zagorju ob Savi v začetku maja. Mija Hribar 2.r. in Mija Blažič 4.r. sta prejeli srebrno priznanje ČZS, Matej Oblak iz 5.r. bronasto priznanje ter Žan Kopač 2.r. in Erazem Hočevar, 5.r. pa sta prejela priznanje o sodelovanju na tekmovanju.

Vsi obiskovalci Festivala so nas nagradili z glasnim aplavzom.

Marjan Volaj

Razstava čebelarskih krožkov v Hiši kranjske čebele v Višnji gori

V četrtek 18.maja je Zavod Prijetno domače v Hiši kranjske čebele v okviru praznovanja 6. Svetovnega dne čebel organiziral razstavo z naslovom » Na mladih svet stoji: čebelarski krožki se predstavijo«.

Razstavo sta otvorili Maja Lampret, direktorica Zavoda in Petra Pevnik Okorn zadolžena za pripravo razstave. Nagovoru udeležencem sva bila povabljena tudi Marjan Volaj in Anton Kastelic, predsednika Čebelarskih društev Krka in Zagradec ter Stične. Strnila sva nekaj vtisov iz delovanja krožkov in pomembnosti čebelarstva za okolje.

V Zavodu Prijetno domače so pripravili lepa darilca, ki so bila podeljena našim tekmovalcem z obeh šol, prejemnikom srebrnih in bronastih priznanj na slovenskem tekmovanju mladih čebelarjev, ki je bilo maja v Zagorju ob Savi.

Sledil je kulturni program z izvedbo risane predstavitve življenja čebel -kamišibaj, ki sta jo izvedli krožkarki OŠ Zagradec. V nadaljevanju pa je učenka OŠ Stična igrala na klavirju, učenec pa nekaj skladbic na harmoniki. Sledil je ogled razstave v kavarnici hiše.

Razstavne eksponate so predstavljali izdelki krožkarjev iz OŠ Zagradec PŠ Krka ter OŠ Stična PŠ Višnja gora.

Izdelki, ki so jih predstavili so bili izdelani na delavnicah, ki potekajo v okviru čebelarskih krožkov. Prikazane so bile panjske končnice, kjer je sodeloval slikar France Slana in jih je poleg avtorjev poslikav podpisal tudi sam slikar. Med drugim so bili prikazani voščeni ulitki v obliki živalic in božičnih okraskov. Prikazane so bile tudi poslikave čebeljih motivov ter okvirčki s satovjem.

Po uradnem delu je sledilo druženje krožkarjev, učiteljev, mentorjev krožkov ter staršev, kjer smo si izmenjevali izkušnje in vtise z vodenja krožkov.

Za organizacijo predstavitve delovanja krožkov si zaposleni Hiše kranjske čebele zaslužijo vso pohvalo. Upamo, da bo predstavitev krožkov tudi v prihodnje.

Marjan Volaj

Čebelarska ulica v Ivančni Gorici

  1. aprila na svetovni dan Zemlje smo sodelovali že na 3. čebelarski ulici na Sokolski ulici v centru Ivančne Gorice. Ta dogodek, ki ga organizirata obe čebelarski društvi ČD Stična in ČD Krka in Zagradec ter Občina Ivančna Gorica se je odvil že tretjič in upamo, da bo postal tradicionalen.

Naše društvo je pripravilo stojnico, kjer smo predstavili društvo in dejavnost čebelarstva. Predstavila sta jo naša Člana Jerca in Jaka, ki sta doma pečene medenjake delila malim in velikim sladkosnedežem. Čebelar Tonček pa je prikazal postopek vlivanja voska v modelčke raznih oblik.

Na stojnici smo demonstrirali tudi koristnost medu s tem, da smo kuhali kavo in jo sladkali z medom. Kar veliko obiskovalcev je ocenilo, da klasično kuhanje s sladkorjem presenetljivo dobro nadomestimo z medom. In še bolj zdravo je!

Posebej smo bili ponosni na stojnico, kjer so se predstavili naši čebelarski krožkarji iz PŠ Krka.  Z akcijo zbiranja semen, ki je potekala po celi OŠ Zagradec so zbrali vrsto različnih medovitih rastlin, ki so jih delili med obiskovalce. Predstavili so tudi svoje izdelke narejene na različnih delavnicah v okviru krožka od panjskih končnic, risbic, voščenih figuric, do okvirčkov za satovje. Z veseljem so delili svoje znanje in izkušnje, ki so jih pridobili na krožku. Ne samo o čebeli, matici in trotu ter njihovi vlogi ter pomenu v naravi, temveč tudi o doprinosu k čisti naravi in njenem ohranjanju.

Marjan Volaj
ČD Krka in Zagradec

 

Tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije

V soboto, 6. 5. 2023, je na Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi potekalo 45. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije. Na tekmovanju  je OŠ Zagradec, PŠ Krka zastopalo 7 krožkarjev od 2 do 5 razreda. To so: Mija Hribar in Žan Kopač iz 2. razreda, Mija Blažič iz 4 . razreda in Matej Oblak ter Erazem Hočevar iz 5 razreda. Spremljala in vodila pa sva jih učiteljica Mateja Jere Grmek in mentor Marjan Volaj.

Na tekmovanje smo se intenzivno pripravljali skoraj dva meseca. Gradivo je obsegalo preko 150 vprašanj iz zgodovine prvih čebelarjev, biologije čebele, čebelarskega orodja, medovitih rastlin, vrste medu, bolezni in škodljivcev do shem kakovosti medu.

Z nestrpnostjo smo pričakovali dan tekmovanja. Pred šolo na Krki smo se zbrali ob 7.30. Nikoturs nas je s kombijem odpeljal v Zagorje ob Savi. Ob poti smo se ustavili še pri gradu Bogenšperk, kjer nam je učiteljica Mateja pojasnila nekaj o zgodovini gradu in njegovem, znanem za Slovence zelo pomembnem, baronu Janezu Vajkardu Valvasorju.

Ko smo prispeli v Zagorje, smo se pri vhodu v šolo registrirali, zajtrkovali in nato pohiteli na otvoritveno prireditev s pozdravnim nagovorom prirediteljev in kulturnim programom. Po uvodnem delu so tekmovalce razporedili v učilnice. Preverjanja znanja so bila v obliki kviza z več odgovori, kjer si moral določiti pravega. Po slikovnem gradivu medu in rastlin pa določiti pravilno vrsto. Nekaj vprašanj je bilo tudi opisnih. Po tekmovanju smo so se odpravili na kosilo.

Medtem, ko smo čakali na rezultate tekmovanja, smo si izmenjevali vtise s tekmovanja in primerjali naše odgovore na vprašanja. Udeležili smo se več zanimivih delavnic. Gradili smo mostove in stolpe, se kratkočasili s spominskimi kartami ali se igrali s kockami. Prijetne igrice so prehitro minile in če ne bi napočil čas razglasitve rezultatov, bi še kar naprej vztrajali v domiselnih in razburljivih izzivih.

Na sklepni razglasitvi so imenovali le najboljše z zlatim priznanjem. Kar malo so se nam povesili noski, ker nismo bili med njimi. Tolažili smo se, da je važno sodelovati, se družiti še z drugimi krožkarji in se prijetno zabavati.

A sledilo je veliko presenečenje, ko so bili objavljeni vsi rezultati. Saj sta obe Miji dosegli srebrno priznanje, Matej pa za povrhu še bronasto. Ustavili smo se v prvi slaščičarni in se nagradili s sladoledom. Na poti domov smo še nagajivo zapeli in se hecali ter seveda načrtovali osvojitev zlatega priznanja naslednje leto, ko bo tekmovanje v Pivki. Domov smo se vrnili ob petih popoldan.

 

Marjan Volaj

ČD Krka in Zagradec

 

Delavnica vlivanja voska

V ponedeljek 3.4. smo v okviru našega čebelarskega krožka pripravili delavnico vlivanja voska.
Markovič je pripravil vse za delavnico od prostora v Čukovini do vsega pribora.
Najprej je krožkarjem predstavil lastnosti voska in postopek vlivanja.
Pripravili so modelčke in nitke za posamezen vlitek. Odločili so se, da bodo vlivali večinoma jajčka in zajčke, saj se bliža velika noč.
Po tem ko se je vosek pregrel in stopil na peči so ga vlivali v pripravljene modelčke.
Po strditvi voska so izluščili voščene figurice in jih krasili z bleščicami.
Vsi voščeni okraski bodo krasili njihove domove v prihajajočih praznikih.
Še ena delavnica je bila uspešno zaključena.

 

Sajenje medovitih rastlin na Krki

V čebelarskem društvu smo se 27.3. skupaj z OŠ Zagradec, PŠ Krka ter pomočjo Občine Ivančna Gorica pridružili vseslovenski akciji »Sadimo medovite rastline«, ki jo je organizirala ČZS.

Od čebelarske zveze smo prejeli javorje, lipe, kostanje, skorše, breke, in jerebike, ki smo jih razdelili med naše člane.

V OŠ pa so pripravili kratke video posnetke z animacijo nabora semen, ki jih njihovi starši vzgojijo doma. Videi so se predstavljali na internetni strani šole in preko lokalnih portalov v učilnicah. Šolarjem je bila predstavljena akcija in pomen sajenja medovitih rastlin za naše čebele in ohranjanja zdrave in čiste narave. S pomočjo občine pa smo v vrtnariji Rojc pridobili preko trideset medovitih rastlin in grmovnic.

Na dan sajenja smo se zbrali pri našem učnem čebelnjaku in medovitem vrtu ob šoli na Krki.

Sodelovali so krožkarji našega čebelarskega krožka in tudi drugi učenci s šole ter njihove učiteljice. Ena grupa je sadila medovite rastline na medovitem vrtu, drugi pa so sadili svoja prinešena semena v pripravljene lončke. Dela so si razdelili, da so eni vlagali zemljo, drugi vsajali semena in rastline, tretji pa ravnali in zalivali. Na koncu pa smo se vsi zbrali, med naše zavzete vrtnarčke razdelili mešanice medovitih travniških rastlin in jih posejali po travniku pred našim učnim čebelnjakom in medovitim vrtom.

Delovno akcijo so opravljali s tako vnemo in tako zavzeto, da smo zaključili v slabih dveh šolskih urah. Razšli smo se z obljubo, da bodo hodili redno zalivat vsajene rastline in tudi doma posadili kakšno medovito rastlino, če ne na vrtu pa vsaj v kakšen balkonski lonček.

 

Naj medi

ČD Krka in Zagradec

Marjan Volaj

Krka, dne 27.3.2023

Medoviti vrt

Jeseni smo se odločili za prenovo medovitega vrta pred našim učnim čebelnjakom na Krki.Na več delovnih akcijah smo uredili okolico z dohodno potjo do čebelnjaka, da krožkarji lažje dostopajo.
Celovito osvežitev smo zaupali vrtnarstvu Rojc. Položena je zaščita pred plevelom ter posajenih nekaj medovitih rastlin in grmovnic.Obnovo vrta bomo zaključili spomladi z posaditvijo pomladanskih rož.

Krožkarji v čebelarskem muzeju in pri čebelarju

V jeseni smo v okviru krožka na OŠ Zagradec PŠ Krka obiskali muzej našega člana Koželj Toneta v Šmarje-Sap.
V muzeju je bogata zbirka čebelarskega orodja, starin in starih knjig.
Krožkarji so si z zanimanjem ogledovali eksponate in ugibali za kaj je kakšno orodje.
Polni vtisov smo zapuščali muzej in se napotili na vlak za Ivančno Gorico.

V okviru spoznavanja delovanja čebelarjev smo krožkarje v septembru obiskali tudi čudovito urejena in poslikana čebelnjaka ter bogati medoviti vrt čebelarja Roglja.iz Osredka nad Stično.
Posebnost v večjem čebelnjaku so tudi dihalne naprave za apiterapijo na panjih namenjene vdihavanju zdravilnih hlapov. Izredno zanimanje krožkarjev pa je bil opazovalni panj, kjer so od blizu opazovali, kako čebele gradijo satje.