Sodelovanje na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev

Slovenija je od 3. do 7. julija gostila 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki sta ga organizirali Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica in je potekalo v OŠ Stična.

V sklopu te prireditve smo člani Čebelarskega društva Krka in Zagradec sodelovali na otvoritveni slovesnosti s praporščakom in več našimi člani v slavnostnih čebelarskih oblekah, nekaj naših krožkarjev pa je nosilo tablice zastav tekmovalcev.

Trije naši člani so bili tudi sodniki na samem tekmovanju.

V sredo 5.7. pa smo v Čukovini pripravili razstavo s predstavitvijo delovanja našega čebelarskega krožka na OŠ Zagradec, podružnični šoli Krka, kjer od preko 80 učencev jih 24 sodeluje na krožku. Obiskalo nas je 67 spremljevalcev in mentorjev tekmovalcev, nato pa še preko 100 tekmovalcev, mladih čebelarjev iz 30 držav.

Najprej smo jim razkazali naš prvi učni čebelnjak v naši občini. Presenečeni so ga ogledovali in spoznavali, saj takšnih v njihovih okoljih ni. Tonček jim je navdušeno razkazoval vse posebnosti čebelnjaka in se dal celo popikati čebelam. Najbolj pogumni pa so celo pri bradi panja po vonju ugibali, kateri nektar medovite rastline prinašajo čebele v panj in prijemali gruče čebel, ki so visele z brad panjev, saj kranjska sivka slovi po svoji mirnosti.

Skoraj ni kotička, ki ga obiskovalci nebi posneli.

Nadaljevali smo z ogledom medovitega vrta in z opisom delovnih akcij, ki jih izvajajo krožkarji v čebelnjaku in v vrtu, kot so pregledovanje čebel, prelaganje, iskanje in označevanje matice, zdravljenje čebel in na vrtu pletje in spoznavanje medovitih rastlin.

V Čukovini, kjer so naši društveni prostori smo pripravili razstavo o dejavnosti čebelarskega krožka in izdelkih, ki so jih naredili na delavnicah.

Jaz in Danica, ki je prevajala, vprašanjem obiskovalcev kar nisva mogla slediti toliko jih je zanimalo kaj vse ustvarjajo naši krožkarji pri pouku in delavnicah.

V četrtek je potekala zaključna slovesnost v dvorani osnovne šole v Stični. Pred dvorano so bile postavljene stojnice. Na eni smo prodajali naše spominke, ki so bili po razpisu občine izbrani kot reprezentativni spominki občine. Še posebej so bili navdušeni s karticami z motivi panjskih končnic, kjer so na hrbtni strani v angleškem jeziku opisovale zgodbo poslikave. Najbolj so šle v promet tiste hudomušne z mlinom, ki spreminja stare v mlade, čebelarja, ki ga žena v samokolnici vozi iz gostilne in ostrenje ženskega jezika. Te so požele obilico komentarjev in smeha.

Pred stojnico pa so naše krožkarke s pomočjo učiteljice Mateje pripravile delavnico poslikave panjskih končnic. Še posebej je izstopala mala Mija, ki je v angleškem jeziku navduševala obiskovalce z opisovanjem krožkarskih posebnosti.

Obiskalo nas je veliko udeležencev tekmovanja, ki so s seboj odnesli naše spominke in še posebej lepe vtise in spomine na naše druženje.

Na koncu smo zelo ponosni, ker smo lahko predstavili čebelarski krožek toliko tujim čebelarjem iz celega sveta.

Marjan Volaj

Dodaj odgovor