Čebelarska ulica v Ivančni Gorici

  1. aprila na svetovni dan Zemlje smo sodelovali že na 3. čebelarski ulici na Sokolski ulici v centru Ivančne Gorice. Ta dogodek, ki ga organizirata obe čebelarski društvi ČD Stična in ČD Krka in Zagradec ter Občina Ivančna Gorica se je odvil že tretjič in upamo, da bo postal tradicionalen.

Naše društvo je pripravilo stojnico, kjer smo predstavili društvo in dejavnost čebelarstva. Predstavila sta jo naša Člana Jerca in Jaka, ki sta doma pečene medenjake delila malim in velikim sladkosnedežem. Čebelar Tonček pa je prikazal postopek vlivanja voska v modelčke raznih oblik.

Na stojnici smo demonstrirali tudi koristnost medu s tem, da smo kuhali kavo in jo sladkali z medom. Kar veliko obiskovalcev je ocenilo, da klasično kuhanje s sladkorjem presenetljivo dobro nadomestimo z medom. In še bolj zdravo je!

Posebej smo bili ponosni na stojnico, kjer so se predstavili naši čebelarski krožkarji iz PŠ Krka.  Z akcijo zbiranja semen, ki je potekala po celi OŠ Zagradec so zbrali vrsto različnih medovitih rastlin, ki so jih delili med obiskovalce. Predstavili so tudi svoje izdelke narejene na različnih delavnicah v okviru krožka od panjskih končnic, risbic, voščenih figuric, do okvirčkov za satovje. Z veseljem so delili svoje znanje in izkušnje, ki so jih pridobili na krožku. Ne samo o čebeli, matici in trotu ter njihovi vlogi ter pomenu v naravi, temveč tudi o doprinosu k čisti naravi in njenem ohranjanju.

Marjan Volaj
ČD Krka in Zagradec

 

Dodaj odgovor