Sajenje medovitih rastlin na Krki

V čebelarskem društvu smo se 27.3. skupaj z OŠ Zagradec, PŠ Krka ter pomočjo Občine Ivančna Gorica pridružili vseslovenski akciji »Sadimo medovite rastline«, ki jo je organizirala ČZS.

Od čebelarske zveze smo prejeli javorje, lipe, kostanje, skorše, breke, in jerebike, ki smo jih razdelili med naše člane.

V OŠ pa so pripravili kratke video posnetke z animacijo nabora semen, ki jih njihovi starši vzgojijo doma. Videi so se predstavljali na internetni strani šole in preko lokalnih portalov v učilnicah. Šolarjem je bila predstavljena akcija in pomen sajenja medovitih rastlin za naše čebele in ohranjanja zdrave in čiste narave. S pomočjo občine pa smo v vrtnariji Rojc pridobili preko trideset medovitih rastlin in grmovnic.

Na dan sajenja smo se zbrali pri našem učnem čebelnjaku in medovitem vrtu ob šoli na Krki.

Sodelovali so krožkarji našega čebelarskega krožka in tudi drugi učenci s šole ter njihove učiteljice. Ena grupa je sadila medovite rastline na medovitem vrtu, drugi pa so sadili svoja prinešena semena v pripravljene lončke. Dela so si razdelili, da so eni vlagali zemljo, drugi vsajali semena in rastline, tretji pa ravnali in zalivali. Na koncu pa smo se vsi zbrali, med naše zavzete vrtnarčke razdelili mešanice medovitih travniških rastlin in jih posejali po travniku pred našim učnim čebelnjakom in medovitim vrtom.

Delovno akcijo so opravljali s tako vnemo in tako zavzeto, da smo zaključili v slabih dveh šolskih urah. Razšli smo se z obljubo, da bodo hodili redno zalivat vsajene rastline in tudi doma posadili kakšno medovito rastlino, če ne na vrtu pa vsaj v kakšen balkonski lonček.

 

Naj medi

ČD Krka in Zagradec

Marjan Volaj

Krka, dne 27.3.2023

Dodaj odgovor