Občni zbor ČD Krka in Zagradec

Čebelarsko društvo Krka Zagradec je imelo letni občni zbor v petek, 18. 3. 2022, v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori. Zbora, ki je bil najprej predviden v januarju in je bil zaradi epidemiološke situacije prestavljen v marec, se je udeležila več kot polovica članov. Veseli smo bili obiska župana Dušana Strnada, predstavnika Čebelarske zveze Slovenije g. Antona Koželja, predsednika ČD Stična g. Antona Kastelica in predsednika ČD Grosuplje g. Andreja Trontelj. Prisotni so si ogledali razstavo in prostore v Hiši kranjske čebele, ki jo vodi ga. Petra Peunik Okorn. Občni zbor se je končal s pogostitvijo, na kateri so si čebelarji izmenjali mnenja in izkušnje.

Kristjan Rešetič

Delavna akcija marec 2022

Člani ČD Krka Zagradec smo se odločil urediti okolico učnega čebelnjaka na Krki, zato smo se zbrali na delovni akciji v nedeljo, 27. februarja 2022. Požagali smo odmrlo drevje, posekali grmovje in zastavili pot do čebelnjaka, ki bo dobila novo podobo. Prestavili smo robnike in vhod na ograji, ki bo po novem lažje dostopen. Za ureditev terena smo porabili 4 tovornjake zemlje,dva kamiona peska in nekaj betona. Učni čebelnjak bo tako dobil novo podobo okolice, kar ga bo naredilo še bolj zanimivega za naše uporabnike in obiskovalce.

 

Hiša kranjske čebele

Dne 27.7. smo bili na povabilo našega župana Dušana Strnada povabljeni na ogled nastajajoče Hiše kranjske čebele v Višnji gori. To je eden največjih projektov občine Ivančna Gorica, ki bo predstavil čebelarstvo v naših krajih. Od barona Rotschitza, ki je prvi predstavil kranjsko sivko kot našo avtohtono čebeljo vrsto, njene biološke posebnosti do čebelarskega muzeja. V objektu bodo tudi promocijska soba, restavracija in še izredno zanimivo oblikovan hostel v podstrešju objekta zasnovan kot čebelje satnice. Otvoritev je predvidena konec meseca septembra tega leta.

Čebelarji smo lahko ponosni, da bo tako izredna predstavitev čebelarstva v našem kraju.

3D kranjica

V petek 27.8. je bil na Čebelarski zvezi v Lukovici predstavljen model 3D kranjske sivke – kranjice.

Model je velikosti 1,7m kar predstavlja 100 kratnik naravne velikosti čebele. Model je v celoti izdelan v Sloveniji. Slavnostni govorniki so bili kmetijski minister Podgoršek, Noč, Bogataj in vodja projekta Borko iz ČZS. Udeleženi so bili tudi diplomati iz več držav in več županov, med njimi tudi naš Dušan Strnad. Model sta slavnostno odkrila predsednik Borut Pahor in  predsednik ČZS Boštjan Noč. Model si bo mogoče ogledati na sedežu ČZS. Za najavljene člane čebelarskih društev brezplačno.

PROŠNJA ZA ODSTOP 0.5% DOHODNINE ČEBELARSKEMU DRUŠTVU KRKA IN ZAGRADEC

Spoštovani ljubitelji čebelarske dejavnosti!

Na vas se obračamo s prošnjo po podpori delovanju društva, našim članom in čebelarski dejavnosti v naših krajih.

Naše društvo deluje preko 110 let in smo ponosni na svoje dolgoletno delovanje, ki sloni na prostovoljnem delu in nenehnem prizadevanju za ozaveščanje o pomenu čebel, skrbi in ohranjanju čebele, slovenske kranjske sivke ter s tem same narave.

Svoje izkušnje in znanje prenašamo na mlajše rodove s sprejemom novih mlajših članov in preko čebelarskega krožka na osnovnih šolah.
Za svoj napredek in še močnejši razvoj bi nam bila vsaka dodana sredstva zelo dobrodošla.

Čebelarsko društvo Krka in Zagradec je v lanskem letu pridobilo status neprofitnega društva, ki deluje v javnem interesu. S tem smo tudi pridobili pogoje in možnost, da uveljavljamo pridobitev do 0,5% dohodnine davčnega zavezanca.

Prilagamo vam »Prošnjo za odstop 0,5% dohodnine«. Za vse, ki ste pripravljeni del dohodnine, ki bi sicer pripadla državi, nameniti našemu društvu izpolnite in overite prošnjo. Člani našega društva jo lahko oddate osebno na našem zadnjem decembrskem sestanku, oddate na pošto ali pustite v našem poštnem nabiralniku v naših prostorih v Čukovini. Lahko tudi pokličete po tel, da jo osebno prevzamemo pri vas.

Veseli bomo, če boste k odstopu dohodnine našemu društvu povabili tudi prijatelje in sorodnike. Zahtevek se lahko odda tudi prek portala ali aplikacije eDavki.

Obrazec za odstop dohodnine.

Download (PDF, 352KB)

Otvoritev spominskega obeležja potomki glavarjeve lipe

Marjan Volaj in Peter Flis sta se 26. septembra s praporjem udeležila srečanja na Lanšprežu ob otvoritvi spominskega obeležja lipi potomki stare lipe Petra Pavla Glavarja, katerega 300 letnica bo naslednje leto.

Na Lanšprežu smo postavili spominsko obeležje k potomki Glavarjeve lipe. Udeležilo se ga je večje število zastopnikov čebelarskih društev s svojimi  praporji tako da smo skoraj presegli število dovoljenega druženja do 50. oseb. Članek o proslavi je ta teden izšel v časopisu Družina. V Dolenjskem listu pa izide  v najkrajšem času. Članek bo tudi v Slovenskem čebelarju v naslednji številki. Ljubljanski stolni prošt Jožef Lap in komendski občan Jožef Pavlič sta na Lanšprežu govorila o velikem Glavarjevem delu za preprostega slovenskega – Potomka Glavarjeve lipe lepo raste, kako je potekalo praznovanje pa pogledate na povezavi https://www.gorenjska-online.com/potomka-glavarjeve-lipe-lepo-uspeva/.

Praktični prikaz dela v čebelnjaku

V sredo, 24. junija, smo v učnem čebelnjaku na Krki gostili predavatelja Braneta Borštnika iz Velikih Lašč, ki nam je približal smernice in nova spoznanja na področju oskrbe čebeljih družin skozi leto. Z velikim zanimanjem smo poslušali predavateljeve nasvete. Na koncu se je razvila živahna debata z odgovori na vprašanja naših čebelarjev.

Kristijan Rešetič

Svetovni dan čebel na OŠ Stična

20. maja praznujemo svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Slovenije leta 2017 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Tudi naši krožkarji na PŠ Višnja Gora, PŠ Zagradec in PŠ Krka se zavedajo pomena čebel in njihove vloge v naravi, zato so s svojimi prispevki obeležili ta pomemben dan. Vabimo učence in starše, da si ogledate izdelke, rešite uganke na temo čebel, poslušate čebelarsko himno in preberete dejstva o čebelah, ki jih mogoče še niste poznali.

Več na: https://www.os-sticna.si/?p=23831