Izreden uspeh mladih krških čebelarjev

Čebelarska zveza Slovenije vsako leto organizira tekmovanje mladih čebelarjev, udeležencev čebelarskih krožkov. Letos so 42. srečanje in tekmovanje organizirali Beltinško Čebelarsko društvo, Osnovna šola in občina Beltinci.

Bilo je še posebej svečano, ker je v tem letu 100-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Tekmovanje je potekalo v soboto 25. maja 2019 na Osnovni šoli Beltinci.
Letošnjega tekmovanja se je udeležilo več kot 500 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki v šolskem letu 2018/2019 obiskujejo čebelarske krožke. Tekmovanje poteka na treh težavnostnih oz. starostnih stopnjah, od 1. in 2. triade osnovnih šol do srednješolcev. Tekmovalci pa lahko glede na rezultat prejmejo zlato, srebrno, bronasto priznanje ali potrdilo o udeležbi.
Tekmovalci morajo pokazati znanje o: biologiji in življenju čebel, čebelarskem orodju, opremi in čebelarjevih opravilih, medovitih rastlinah, pomenu opraševanja, čebeljih pridelkih, zgodovini čebelarstva, analizi mikroskopskih posnetkov, čebeljih boleznih ter zaščitah geografskega poimenovanja medu priznanih na evropskem nivoju, kot so slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kočevski gozdni med in kraški med z zaščito geografskega porekla.
Namen tekmovanja je primerjanje znanja med učenci na področju čebelarstva, spodbujanje druženja mladih čebelarjev Slovenije, vzgoja ljubezni do čebel, varovanja okolja in spoznavanja medsebojne odvisnosti čebela-narava-človek, popularizacija, širjenje in poglabljanje znanja iz čebelarstva in življenja čebel, odkrivanje in spodbujanje nadarjenih za čebelarstvo ter izbira ekipe za udeležbo na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev.

Tekmovanja so se prvič udeležili tudi naši krožkarji iz OŠ Stična PŠ Krka in PŠ Zagradec, kjer že peto leto poteka čebelarski krožek. V krožku, ki ga vodi čebelarsko društvo Krka in Zagradec smo se na to tekmovanje poleg rednih krožkov v ponedeljkih, zadnje tri mesece pospešeno pripravljali dvakrat na teden po eno uro.

Za to tekmovanje sem izbral štiri krožkarje, ki so bili najbolje pripravljeni: v prvo ekipo Lano Plut 4. raz, Ano Tekavec 5. raz, v drugo ekipo pa Nežo Zajc 4. raz in Tilna Ogrinca 5. raz.

V Beltince, kamor smo krenili ob 6h zjutraj sva krožkarje odpeljala čebelarja našega društva. Ob 9h smo se že prijavili, pozajtrkovali in ob kulturnem programu prekmurske folklore, nestrpno pričakovali razporeditve tekmovalcev po učilnicah. Ob 10h se je pričelo enourno tekmovanje iz čebelarske tematike zajete v okrog 200 vprašanjih. V tem času smo imeli mentorji posvet z vodstvom ČZS. Predstavljeno je bilo Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev naslednje leto v Ivančni Gorici, priznanju zlati krožkar, oddaji poročil o realizaciji učnega načrta čebelarskega krožka ter možnosti izbirnega predmeta »čebelarstvo«, ki ga je uvedlo že deset šol.

Po tekmovanju so nas domači čebelarji vodili po znamenitostih Beltincev, gradu, čebelarskem domu, ogledali smo si demonstracije lovcev s psi in starodobnih vojaških vozilih. Po ogledu smo se vrnili v šolo na kosilo.

Pričakovanje rezultatov je bilo napeto. Naši tekmovalci so si čas krajšali na stadionu. Ob 14 uri smo se zbrali tekmovalci in mentorji ter nestrpno pričakovali razglasitev. Skupaj je bilo prijavljenih 254 ekip od tega 147 z nižjo stopnjo.

Najprej so bili objavljeni rezultati za nižjo stopnjo:

ZLATO priznanje je prejelo 8 ekip, ki so vse dosegle 29 točk. Med njimi sta bili tudi naša krožkarja LANA PLUT IN ANA TEKAVEC.

SREBRNO priznanje je prejelo  45 ekip s točkami od 26 do 28. Med njimi sta bila tudi naša NEŽA ZAJC IN TILEN OGRINC s 27 točkami.

Bronasto priznanje je prejelo 51 ekip, preostali so prejeli priznanje za sodelovanje.

Glede na to, da smo bili prvič na takšnem tekmovanju smo bili izredno zadovoljni in ponosni na ta uspeh. Krožkarji pa so dobili potrditev, da so se na čebelarskem krožku, ki ga z veseljem obiskujejo, veliko naučili.

Odločeni smo, da se tudi drugo leto udeležimo tekmovanja, ki bo v Zagorju.

Meni pa je bila največja nagrada in veselje prisrčno pismo, ki so mi ga napisali krožkarji še pred razglasitvijo rezultatov.

Marjan Volaj

 

Dodaj odgovor