Lanšprež 2019

11.maja smo se na Lanšprežu udeležili 110 letnice ČD Trebnje. Srečanje je bilo na posestvu nad Mirno, kjer se vsako leto na pobudo Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja srečamo dolenjska čebelarska društva.
Slovesnost se je pričela z mašo v kapeli Petra Pavla Glavarja, kjer je bil tudi pokopan. Visoko obletnico pa je ČD Trebnje pripravilo v lepo obnovljenem gospodarskem poslopju v neposredni bližini kapele.
Predsednik društva Tone Koželj je v uvodu predstavil društvo in opisal pomembne dejavnosti Petra Pavla Glavarja, ki je tu v letih od 1766 do 1884 poučeval kmete o čebelarjenju ter napisal prvo knjigo o čebelarjenju v slovenskem jeziku. Pozdravni govor so prispevali tudi predsednik ČZS, ki je opozoril na letošnje katastrofalne pogoje čebelarjenja in potrebe po nujnem hranjenju čebel, ter župan Mirne, ki je trebanjskim čebelarjem obljubil tono sladkorja za hrano čebel. Sledil je kulturni program in pogostitev. Slovesnosti smo se udeležili Kovačič kot praporščak, Kralj, Zaletelj H., jaz in Flis.
Marjan Volaj

Dodaj odgovor