Obisk Čebelarskega sejma

Obisk Celjskega sejma

Pobudo o obisku Celjskega sejma sta nam čebelarjem posredovali učiteljici Ana in Mateja iz OŠ Stična. Obe sta somentorici čebelarskih krožkov, ki potekajo na PŠ Krka, Zagradec in Višnja gora. Cilj je bil, da krožkarji spoznajo vso širino čebelarske dejavnosti in občutijo sejemski utrip, ki spremlja čebelarsko zgodbo. Idejo smo z veseljem podprli čebelarji obeh čebelarskih društev ČD Stična ter ČD Krka in Zagradec. Druženje krožkarjev, čebelarjev in mentorjev še bolj poglablja naše delovanje. V soboto 16.marca se nas je zbralo za poln velik avtobus, priključilo se nam je tudi nekaj staršev. Niko nas je pobiral od Zagradca, Krke, Muljave, Ivančne Gorice do Višnje gore ter nas varno pripeljal do sejmišča v Celju, kjer je potekal največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi. Namenili smo se obiskati čebelarski sejem ApiSlovenija in Altermed. Pomlad je za čebele ključnega pomena in čebele so ključnega pomena za človeka. Zato čebelam v pomladi pripada sejem ApiSlovenija. Sejem tradicionalno poteka že več kot 40 let. Sejem Altermed pa predstavlja največjo ponudbo naravnih rešitev za zdravo življenje na enem mestu. Vstopnice za sejem smo krožkarji in mentorji prejeli brezplačno, kar nam je omogočila Čebelarska zveza Slovenije. Najprej smo se skupaj namenili na stojnico Občine Ivančna Gorica. Tu je bila predstavljena Občina in njeni prispevki za vzpodbujanje čebelarstva za katere je že drugič prejela od ČZS priznanje »Čebelam prijazna občina«. Na stojnici nas je sprejela Sara in smo se zadržali kar nekaj časa ter naredili skupinski posnetek. Po sejmišču sta krožkarje iz PŠ Višnja gora popeljala Ana in mentor Kristjan, krožkarje iz PŠ Krka in PŠ Zagradec pa Mateja in jaz. Najprej smo obiskali stojnico ČZS, kjer je bilo na razstavnih panojih veliko zanimivosti iz čebeljega sveta. Ogledali smo si razstavljen nakladni panj in se posladkali z medenjaki. Nadaljevali smo po stojnicah različnih razstavljalcev opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje, medu in izdelkov iz meda. Fantje so bili najbolj navdušeni nad opremo kot so točila na el pogon, stojala za obračanje naklad, obračalnika satja ter stroja za vrtanje in žičenje okvirčkov. Dekleta pa so najbolj zanimale čudovito pisane čebelarske zaščitne obleke vseh barv in vzorcev. Pritegnila jih je tudi stojnica, kjer so prodajali mini sesalne nastavke za izčrpanje strupa po piku čebele. Kar nekaj krožkarjev je zanje namenilo denar, ki bi drugače končal na stojnicah z medenimi dobrotami. Ustavili smo se še ob stojnici z apiterapijo in izvedeli, da je to zdravilna metoda (api – čebela, terapija-zdravljenje) za bolezni dihal, ko vdihavaš hlape čebel direktno iz panja. Na eni od stojnic smo uganjevali vrsto medu glede na barvo od najsvetlejše akacije do najtemnejšega gozdnega medu. Uživanje čebeljih pridelkov nam krepi zdravje, ljudje so tisočletja živeli z medom in zelišči. Vse, kar dajejo čebele je hranljivo in zdravilno, brez dodatne obdelave.

Ko smo si ogledali večino čebelarskega dela smo se odpravili v del sejmišča prirejenega za delavnice za krožkarje čebelarskih krožkov. Razdeljeni so bili v več skupin. Sprejele so jih prijazne gospe in jih vodile na ustvarjalnih delavnicah, kjer so krožkarji izdelovali lepljenke z čebelarskimi motivi iz semen sončnic, buč in riža ter hranilnike v obliki čebelic. Bilo je prav zabavno, zato smo sklenili, da bomo podobne delavnice izvedli tudi na čebelarskem krožku.

Zadovoljni in utrujeni smo pomalicali, ostalo je še toliko časa, da smo obiskali še sejem flora v sosednji hali in občudovali čudovite vrtove cvetja in medovitih rastlin.

Pri avtobusu nas je že čakal voznik Niko in nas popeljal domov. Za avtobusni prevoz sta prispevali obe čebelarski društvi.

Zaključili smo, da je bil naš obisk čebelarskega sejma zelo poučen, obenem pa smo se imeli zabavno in lepo in bomo organizirali še kakšno skupno akcijo.

Marjan Volaj

Dodaj odgovor